Publikacje w dziale:
Embriogeneza somatyczna - pojedyncza komórka ulega ściśle uporządkowanym podziałom i procesom różnicowania, w wyniku których dochodzi do uformowania się zarodka, zawiązka nowej rośliny, Biodegradacja - biochemiczny rozkład związków organicznych na związki proste, dokonywany za pośrednictwem organizmów żywych, Mikrorozmnażanie - wegetatywne rozmnażanie roślin w warunkach laboratoryjnych na sztucznych podłożach, Rośliny inwazyjne - gatunki, których pojawienie się i rozprzestrzenianie poza granicami naturalnego zasięgu stwarza zagrożenie dla różnorodności przyrodniczej, Biopaliwa - są to paliwa, które uzyskuje się w wyniku przetwarzania produktów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Beta-Glukan z owsa - Beta-Glukan jest naturalnym związkiem z grupy polisacharydów. Stanowi składnik ściany komórkowej grzybów, drożdży i zbóż, m.in. owsa oraz jęczmienia. Beta-glukan wykazuje właściwości prozdrowotne związane, m.in. z pobudzaniem układu odpornościowego. Owies - zastosowania inne niż spożywcze - owies stosowany jest jako pasza dla zwierząt oraz jako surowiec przemysłu spożywczego. Coraz częściej wykorzystuje się go również, jako składnik żywności funkcjonalnej. Biorafinacja i biorafinerie - przemysł przyszłości - słowo rafinacja pochodzi z języka francuskiego i oznacza oczyszczanie i uszlachetnianie substancji naturalnych lub produktów przemysłowych w celu nadania im odpowiednich właściwości, Biorafinerie: źródła biomasy - wiele gatunków traw i roślin stanowi potencjalny surowiec dla biorafinerii rolniczych, Pszenica zwyczajna w biorafinerii - biorafinacja zbóż czyli przetwórstwo nietradycyjne zaczyna się powoli popularyzować w kręgach związanych z nauką i biznesem, Agrobiotechnologia - biotechnologia w rolnictwie - rolnictwo przyszłości, które oferuje szerokie spektrum możliwości produkcji celowanej oraz przetwórstwa produktów rolniczych. |
Agrobiotechnologia Agrobiotechnologia, nazywana również zieloną biotechnologią, jest to dział biotechnologii wykorzystywany w rolnictwie, leśnictwie oraz gospodarce żywnościowej. Jej głównym celem jest wytwarzanie pożywiania poprzez zredukowanie wpływu niekorzystnych warunków środowiskowych działających na uprawy oraz zapobieganie stratom spowodowanym chorobami roślin i zwierząt hodowlanych. W swoich działaniach agrobiotechnologiabazuje na metodach inżynierii genetycznej oraz innych osiągnięciach współczesnej biotechnologii oraz biologii molekularnej. Agrobiotechnologia zajmuje się takimi zagadnieniami jak: przyswajanie przez rośliny azotu atmosferycznego, produkcja biopaliw (bioetanolu, biooleju, biogazu i biomasy uzyskiwanych z odnawialnych źródeł energii), genetyczne modyfikacje roślin (zwiększenie odporności na choroby, stresy środowiskowe oraz stosowane herbicydy, a także produkcja jadalnych szczepionek) i zwierząt (udoskonalenie cech produkcyjnych takich jak mięsność, mleczność, produkcja wełny, podwyższenie odporności na choroby, wprowadzenie nowych ras użytkowych). W jej zakresie mieści się również bioremediacja, czyli wykorzystanie mikroorganizmów do rozkładu powstałych zanieczyszczeń środowiskowych, przetwórstwo uzyskanych produktów rolnych (piwowarstwo, piekarnictwo) oraz wytwarzanie dodatków i środków stosowanych do produkcji żywności, między innymi preparatów enzymatycznych i słodzików. Agrobiotechnologia to rolnictwo przyszłości. Zastosowanie biotechnologii w rolnictwie pozwoli nie tylko na przeciwdziałanie występowaniu głodu na Ziemi, ale także może rozwiązać problem kryzysu paliwowego. |
144 anonymous users oraz 0 registered users online.
Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.
Konferencja: “KrakWet” – postępy w naukach weterynaryjnych i biotechnologii zwierząt, 27 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: „Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów”, 28 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: Neuronus IBRO Neuroscience Forum 2020, 24-26 kwietnia 2020 roku, Kraków
Konferencja: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa IMPLANTY 2020, 18-19 czerwca 2020 roku, Gdańsk
Młodszy Specjalista ds. patentów, miejsce pracy: Warszawa