biotechnologia


 
 

Agrobiotechnologia

Publikacje w dziale:

Embriogeneza somatyczna - pojedyncza komórka ulega ściśle uporządkowanym podziałom i procesom różnicowania, w wyniku których dochodzi do uformowania się zarodka, zawiązka nowej rośliny,

Biodegradacja - biochemiczny rozkład związków organicznych na związki proste, dokonywany za pośrednictwem organizmów żywych,

Mikrorozmnażanie - wegetatywne rozmnażanie roślin w warunkach laboratoryjnych na sztucznych podłożach,

Rośliny inwazyjne - gatunki, których pojawienie się i rozprzestrzenianie poza granicami naturalnego zasięgu stwarza zagrożenie dla różnorodności przyrodniczej,

Biopaliwa - są to paliwa, które uzyskuje się w wyniku przetwarzania produktów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Beta-Glukan z owsa - Beta-Glukan jest naturalnym związkiem z grupy polisacharydów. Stanowi składnik ściany komórkowej grzybów, drożdży i zbóż, m.in. owsa oraz jęczmienia. Beta-glukan wykazuje właściwości prozdrowotne związane, m.in. z pobudzaniem układu odpornościowego.

Owies - zastosowania inne niż spożywcze - owies stosowany jest jako pasza dla zwierząt oraz jako surowiec przemysłu spożywczego. Coraz częściej wykorzystuje się go również, jako składnik żywności funkcjonalnej.

Biorafinacja i biorafinerie - przemysł przyszłości - słowo rafinacja pochodzi z języka francuskiego i oznacza oczyszczanie i uszlachetnianie substancji naturalnych lub produktów przemysłowych w celu nadania im odpowiednich właściwości,

Biorafinerie: źródła biomasy - wiele gatunków traw i roślin stanowi potencjalny surowiec dla biorafinerii rolniczych,

Pszenica zwyczajna w biorafinerii - biorafinacja zbóż czyli przetwórstwo nietradycyjne zaczyna się powoli popularyzować w kręgach związanych z nauką i biznesem,

Agrobiotechnologia - biotechnologia w rolnictwie - rolnictwo przyszłości, które oferuje szerokie spektrum możliwości produkcji celowanej oraz przetwórstwa produktów rolniczych.

Agrobiotechnologia

Agrobiotechnologia, nazywana również zieloną biotechnologią, jest to dział biotechnologii wykorzystywany w rolnictwie, leśnictwie oraz gospodarce żywnościowej. Jej głównym celem jest wytwarzanie pożywiania poprzez zredukowanie wpływu niekorzystnych warunków środowiskowych działających na uprawy oraz zapobieganie stratom spowodowanym chorobami roślin i zwierząt hodowlanych.

W swoich działaniach agrobiotechnologiabazuje na metodach inżynierii genetycznej oraz innych osiągnięciach współczesnej biotechnologii oraz biologii molekularnej.

Agrobiotechnologia zajmuje się takimi zagadnieniami jak: przyswajanie przez rośliny azotu atmosferycznego, produkcja biopaliw (bioetanolu, biooleju, biogazu i biomasy uzyskiwanych z odnawialnych źródeł energii), genetyczne modyfikacje roślin (zwiększenie odporności na choroby, stresy środowiskowe oraz stosowane herbicydy, a także produkcja jadalnych szczepionek) i zwierząt (udoskonalenie cech produkcyjnych takich jak mięsność, mleczność, produkcja wełny, podwyższenie odporności na choroby, wprowadzenie nowych ras użytkowych). W jej zakresie mieści się również bioremediacja, czyli wykorzystanie mikroorganizmów do rozkładu powstałych zanieczyszczeń środowiskowych, przetwórstwo uzyskanych produktów rolnych (piwowarstwo, piekarnictwo) oraz wytwarzanie dodatków i środków stosowanych do produkcji żywności, między innymi preparatów enzymatycznych i słodzików.

Agrobiotechnologia to rolnictwo przyszłości. Zastosowanie biotechnologii w rolnictwie pozwoli nie tylko na przeciwdziałanie występowaniu głodu na Ziemi, ale także może rozwiązać problem kryzysu paliwowego.


Menu główne

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

144 anonymous users oraz 0 registered users online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 
 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u