Autorki: Sylwia Kowalczyk, Kamila Miazga
Wstęp
Nazwa „antybiotyk” pochodzi od słowa antybioza i powstała ze złożenia greckich słów „
anti”- przeciw i „
biotikos”- związany z życiem. Po raz pierwszy terminu antybiotyk użył Waksman w 1942 roku w celu określenia substancji chemicznej, wytwarzanej przez drobnoustroje i mającej zdolność zabijania lub hamowania wzrostu innych mikroorganizmów. W 1947 roku Benedict i Langlykke zmodyfikowali powyższą definicję, uzupełniając ją o cechę oligodynamiczności, a więc aktywności w bardzo dużych rozcieńczeniach.Gdy okazało się, że antybiotyki są produkowane przez wszystkie organizmy żywe, włoski uczony Marscherp sformułował nową definicję i mianem antybiotyku określił: „substancję samoistnie wytwarzaną przez żyjące organizmy (albo otrzymaną syntetycznie, o strukturze analogicznej do struktury związku naturalnego), działającą w niskich stężeniach w sposób wybiórczy na mikroorganizmy, zabijającą je wskutek aktywności antymetabolicznej”. Obecnie zaś pod pojęciem antybiotyku rozumiemy substancję naturalną, wytwarzaną przez organizmy żywe – głównie drobnoustroje, pochodną chemiczną takiej substancji lub jej analog otrzymany syntetycznie, która, już w małych stężeniach, działa wybiórczo na strukturę, procesy biologiczne lub namnażanie komórek.
Spis treści:

1.
Biogeneza antybiotyków

2.
Klasyfikacja związków o działaniu antybiotycznym

3.
Tolerancja antybiotyków

4.
Relacje między antybiotykiem a drobnoustrojem

5.
Efekt działania antybiotyków

6.
Mechanizmy działania antybiotyków

7.
Ogólna charakterystyka antybiotykooporności

8.
Literatura pomocnicza