biotechnologia


 
 

Antybiotyki

biotechnologia


Tolerowanie (tolerancja) antybiotyków




Zjawisko polegające na tym, że komórki bakteryjne utrzymują się przy życiu, pomimo obecności antybiotyku w środowisku. Wyróżniamy:

tolerancję fenotypową – uwarunkowaną stanem fizjologicznym bakterii. Antybiotyki działają bakteriobójczo na bakterie jedynie wtedy, gdy komórki dzielą się i rosną. Natomiast ograniczenie wzrostu i podziałów powoduje, iż te same bakterie ”tolerują” dany antybiotyk;

tolerancję genotypową – uwarunkowaną specyficzną mutacją. Mutanty tolerancyjne posiadają niezmienioną wartość minimalnego stężenia hamującego (MIC) antybiotyku ale przy podwyższonym minimalnym stężeniu bakteriobójczym (MBC).

First Page Previous Page Page 4 / 9 (4 - 4 of 9 Total) Next Page Last Page

Menu główne

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

152 anonymous users oraz 0 registered users online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 
 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u