biotechnologia


 
 

Antybiotyki

biotechnologia


Parametry charakteryzujące relacje między antybiotykiem a drobnoustrojem




MIC (ang. minimal inhibitory concentration) – minimalne stężenie hamujące; jest to najmniejsze stężenie antybiotyku, które w określonych warunkach powoduje całkowite zahamowanie wzrostu badanego drobnoustroju w podłożu;

MBC (ang. minimal bactericidal concentration) – minimalne stężenie bakteriobójcze przy którym liczba żywych bakterii maleje poniżej 0,1% (MBC jest zawsze większe lub równe MIC);

MAC (ang. minimal antibiotic concentration) – minimalne stężenie antybiotyku wywołujące zmiany morfologiczne komórek bakteryjnych (np. zmiany kształtu komórek).

First Page Previous Page Page 5 / 9 (5 - 5 of 9 Total) Next Page Last Page

Menu główne

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

138 anonymous users oraz 0 registered users online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 
 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u