biotechnologia


 
 

GMO

Publikacje w dziale:

Żywność genetycznie modyfikowana - żywność zawierająca, składająca się lub wyprodukowana z GMO, czyli genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Według naukowców, wprowadzenie na rynek tego typu produktów wiąże się z wieloma korzyściami ekonomicznymi i zdrowotnymi. Ich zastosowanie budzi jednak wątpliwości wśród opinii publicznej.

Rośliny transgeniczne - organizmy roślinne, których materiał genetyczny został zmieniony w celu uzyskania pożądanego fenotypu.

Zwierzęta modyfikowane genetycznie - transgeneza zwierząt ma na celu m.in. uzyskanie osobników o pożądanych cechach użytkowych, wykorzystanie ich do produkcji białek, enzymów, hormonów oraz innych substancji wykorzystanych w przemyśle farmaceutycznym (jako tzw. bioreaktory).

Rośliny modyfikowane genetycznie - (Genetically Modified Organisms) są to organizmy roślinne, zwierzęce oraz zmodyfikowane mikroorganizmy, których geny zostały zmienione przez człowieka w sposób celowy.

Organizmy zmodyfikowane genetycznie - jeden z najbardziej rozpoznawalnych skrótów w dziedzinie biotechnologii, który oznacza genetycznie zmodyfikowany organizm.

GMO

GMO (ang. genetically modified organism) – to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych skrótów w dziedzinie biotechnologii, który oznacza genetycznie zmodyfikowany organizm. Często stosowany jest również przymiotnik GM, który winien być zawsze uzupełniany o odpowiedni rzeczownik np. GM bakteria.
Dziedzina biotechnologii jaką jest otrzymywanie genetycznie modyfikowanych organizmów ma już za sobą kilka lat istnienia, a mimo to nie doczekała się jeszcze jednolitej, sprecyzowanej definicji.

Człowiek jako istota cudzożywna, praktycznie od zawsze był uzależniony od roślin. Rośliny zamieniają materię nieorganiczną w związki węgla, tak cenne dla człowieka. Człowiek uprawiał je, a one były dla niego pożywieniem i dostarczały mu leków. Patrząc z perspektywy lat na hodowlę roślin, można śmiało powiedzieć, że praktycznie każda roślina jest „genetycznie zmodyfikowana”. O takim stanie rzeczy może świadczyć fakt, że człowiek zawsze dobierał rośliny o najlepszych cechach i krzyżował je ze sobą. Jednak takie zabiegi wymagały lat pracy po to, aby uzyskać najlepszy efekt, a poza tym pozwalały tylko na wymianę całych genomów. Dzisiejsza inżynieria genetyczna, pozwala na wybranie danego fragmentu genomu – genu i umieszczenie go w genomie wybranej rośliny, co powoduje natychmiastowy efekt w postaci jego ekspresji i powstania białka.

W biologii molekularnej i technikach rekombinacji DNA dokonał się ogromny postęp. Pozwolił on także na otrzymywanie genetycznie modyfikowanych organizmów zwierzęcych, które nie tylko przyśpieszą programy hodowli zwierząt, ale też pozwolą otrzymywać biofarmaceutyki, które pociągnął za sobą m.in. pozytywne skutki ekonomiczne.


Menu główne

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

142 anonymous users oraz 0 registered users online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 
 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u