W ostatnim czasie coraz większą uwagę zwraca się na zdrowy tryb życia, w tym zdrowe odżywianie się. Poszukuje się substancji, które w różny sposób mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Do takich związków z całą pewnością należy kumaryna, która spożywana w określonych ilościach, wykazuje dobroczynny wpływ na organizm. Warto jednak zwrócić uwagę, na dopuszczalny limit spożycia, ponieważ nadmiar kumaryn może być toksyczny dla organizmu.
Kumaryny zaliczane są do metabolitów wtórnych roślin [1]. Po raz pierwszy wykryto je w roku 1820, natomiast zsyntetyzowano w roku 1868. Podczas wielu badań udało się wyizolować kumarynę z ponad 800 gatunków roślin oraz mikroorganizmów. W warunkach laboratoryjnych pochodne kumaryny otrzymuje się poprzez syntezę organiczną, za pomocą reakcji Perkina.
Kumaryna i jej pochodne mają właściwości przeciwnowotworowe, antyalergiczne, przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe [2,5]. Stosowane są w przemyśle kosmetycznym, spirytusowym, tytoniowym oraz medycynie naturalnej [3]. Z powodu doniesień, że kumaryna jest substancją toksyczną (uszkadza narządy miąższowe takie jak wątroba oraz działa depresyjnie na układ nerwowy), do roku 2011 ustalony góry limit zawartości kumaryny wynosił 2mg/kg, tak aby kumaryna była bezpieczna dla ludzi spożywających różnego typu żywność i napoje bezalkoholowe. Natomiast poziom zawartości kumaryny w alkoholu sięgał 10mg/kg [6].
Wraz z wejściem w życie nowego Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 roku [7] zmienił się dopuszczalny limit stosowania kumaryny:
Kumaryny występują głównie w warzywach i owocach. Jednakże swoje źródło mają też w innych substancjach takich jak olejki eteryczne czy nawet mikroorganizmy z rodzaju Aspergillus i Streptomyces. Największe ilości kumaryn zawierają:
Kumaryny są substancjami aktywnymi biologicznie. Przyjęte doustnie automatycznie są przenoszone do wątroby żyłą wrotną z przewodu pokarmowego. Czas półtrwania kumaryny w organizmie człowieka wynosi do dwóch godzin. W wątrobie następuje ich metabolizm. Charakteryzują się działaniem przeciwnowotworowym (są cytotoksyczne dla komórek nowotworowych oraz hamują ich proliferację) oraz aktywnością antyoksydacyjną (hamowanie produkcji oraz wychwytywanie reaktywnych form tlenu). Wykazano, że pochodna kumaryny – piranokumaryna działa hamująco na wirusa HIV-1, natomiast inna pochodna kumaryny – fenylokumaryna działa jako inhibitor na antygen wirusa EBV-EA. Benz-α-piron posiada właściwości przeciwbakteryjne względem bakterii Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych. Kolejną cechą kumaryny możliwości jest działanie przeciwzapalne, wykorzystywane w leczeniu obrzęków. Podczas obrzęku kumaryna stymuluje proces fagocytozy do usuwania płynu oraz białka z uszkodzonych tkanek. Wykazano, że źródła kumaryny: rośliny z rodziny baldaszkowatych, ostol czy bergapten, oprócz działania przeciwbakteryjnego, mają również właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwhistaminowe i dodatkowo pobudzają układ nerwowy, tonizują oraz stosowane są jako afrodyzjak. Kumaryna oraz jej pochodne stosowane są także jako środki hipnotyczne, uspokajające, przeciwdrgawkowe, przeciwcukrzycowe, przeciwwrzodowe czy przeciwbólowe. Uelastyczniają oraz uszczelniają drobne naczynia krwionośne poprzez zmniejszenie aktywności hialuronidazy, powodując hamowanie krwawienia. Ma to szczególne znaczenie w chorobach takich jak żylaki, owrzodzenia czy hemoroidy. Ze względu na różnorodne możliwości zastosowania, są powszechnie stosowane w medycynie naturalnej [1,4]. Wykorzystuje się je także jako inhibitory wzrostu bakterii, grzybów czy roślin [2].
W przemyśle spożywczym stosuje się je jako środek do aromatyzacji produktów, na przykład wina grzanego czy likierów, w suplementach diety oraz przyprawach do sosów, zup czy mięs. Występują również w produktach zawierających cynamon (gumy do żucia, płatki śniadaniowe, pierniki). W przemyśle kosmetycznym kumaryna znalazła zastosowanie w kosmetykach przeciwsłonecznych (absorbuje promienie ultrafioletowe) oraz dzięki charakterystycznemu zapachowi jako dodatek do spray’ów, perfum, past do zębów oraz farb. Inną możliwością jest stosowanie kumaryn jako markerów fluorescencyjnych do oznaczania żywych komórek oraz aktywności enzymów, a także jako fluorescencyjnych sensorów stosowanych do badania zmian pH, wykrywania nadtlenku wodoru, nitroksydów, czy też tlenków azotu [4,5].
178 anonymous users oraz 0 registered users online.
Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.
Konferencja: “KrakWet” – postępy w naukach weterynaryjnych i biotechnologii zwierząt, 27 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: „Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów”, 28 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: Neuronus IBRO Neuroscience Forum 2020, 24-26 kwietnia 2020 roku, Kraków
Konferencja: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa IMPLANTY 2020, 18-19 czerwca 2020 roku, Gdańsk
Młodszy Specjalista ds. patentów, miejsce pracy: Warszawa