biotechnologia


 
 
UWAGA. Artykuł jest poniżej.

Drodzy Czytelnicy e-biotechnologia.pl. Mamy do Was ogromną prośbę!



Portal ten tworzony jest przez lubelskich naukowców i od ponad 10 lat staramy się, aby w Wasze ręce trafiały treści, które pomagają Wam w zdobywaniu wiedzy.
Dzisiaj My prosimy Was o pomoc i przysługę!
Ci sami naukowcy, którzy tworzą e-biotechnologia.pl tworzą również projekt NEXBIO.
NEXBIO rozwija technologie analizy DNA, które mają szansę obniżyć użycie pestycydów w rolnictwie. Ponadto budujemy mobilne laboratorium genetyczne, które umożliwi wykrywanie chorób roślin już na polu. Więcej o nas tutaj: Onet Rano, INN:Poland, Chivas Venture NEXBIO.

NEXBIO reprezentuje Polskę w niezwykle prestiżowym konkursie THE VENTURE rywalizując w gronie 30 innowacyjnych pomysłów z całego świata. Mamy szansę wygrać, ale nie odbędzie się to bez Waszej pomocy. Prosimy Was o głosy w konkursie. To dla nas wielka szansa! Dla nas to fundusze na rozwój projektu jakim jest mobilne laboratorium genetyczne. Jeśli nas wesprzecie, bardzo prawdopodobne jest, że za kilka lat, również będziecie z niego korzystać.

Jak można na nas zagłosować (to zajmie tylko kilka sekund!):


1. Należy wejść na stronę organizatora konkursu: Konkurs The Venture
2. Kliknąć w przycisk Zaloguj się przez Facebook aby oddać głos
3. I następnie koniecznie kliknąć w przycisk Potwierdź swój głos

Bardzo Wam dziękujemy!
ZESPÓŁ E-BIOTECHNOLOGIA.PL
 

Laboratorium żywności

Publikacje w dziale:

Pasteryzacja - termiczna obróbka produktów spożywczych, mającej na celu zniszczenie i zahamowanie rozwoju znajdujących się w nich drobnoustrojów,

Gdynia kawą pachnąca - ile jest kawy w kawie?

Miód pod mikroskopem - na podstawie obrazu pyłkowego miodu i wiedzy o występowaniu roślin charakterystycznych dla danego regionu, kraju, kontynentu czy strefy klimatycznej, można rozpoznać pochodzenie miodu i jego wędrówkę od pszczelej rodziny na nasz stół,

Ocena sensoryczna masła - dyspersja wody w maśle jest jedną z właściwości produktu, określaną podczas oceny sensorycznej masła,

Listeria monocytogenes - bakteria ta jest patogenem budzącym zaniepokojenie mikrobiologów żywności,

Akredytacja laboratorium - w związku z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej laboratoria, tak jak każda działająca na rynku firma, muszą postawić na jakość oferowanych przez siebie usług.

Laboratorium żywności

żywność

Dział powstaje we współpracy z Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Artykuły pochodzą z Biuletynu "Wiedza i Jakość".
Artykuły i komunikaty przedrukowane za zgodą Głównego Inspektora IJHARS.
Strona www IJHARS: www.ijhar-s.gov.pl


Do zadań IJHARS - Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych należy m.in. wykonywanie badań artykułów rolno – spożywczych w zakresie niezbędnym dla przeprowadzania prawidłowej kontroli i oceny jakości handlowej tych produktów. Inspektorat świadczy również usługi laboratoryjnych dotyczące badania żywności na poziomie spełniającym wymagania i oczekiwania konsumentów.

Analizy takie przeprowadzane są w ośmiu placówkach znajdujących się w Poznaniu, Kielcach, Lublinie, Białymstoku, Gdyni, Szczecinie, Bydgoszczy i Rzeszowie, a także w innych laboratoriach posiadających odpowiednią akredytację.

Kontrola, ocena lub ustalanie klasy jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych może być przeprowadzana jedynie z użyciem urządzeń, które uzyskały pozytywną opinię właściwej jednostki. Zapewnia to otrzymanie obiektywnych i wiarygodnych wyników w zakresie wymagań jakości handlowej.

Metody oceny, dopuszczalne tolerancje błędów oraz jednostki właściwe do wydawania opinii o urządzeniach określa na drodze odpowiedniego rozporządzenia minister właściwy do spraw rynków rolnych. Ustala on również szczegółowe warunki pobierania próbek, metody analiz oraz czynności związane z dokonywaniem kontroli lub oceny produktów, a także szczegółowe warunki ustalania klasy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Czynności te mogą wykonywać jedynie zarejestrowani rzeczoznawcy posiadający wiedzę zarówno praktyczną, jak i teoretyczną z zakresu zasad klasyfikacji, sposobu produkcji lub pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych danego rodzaju. Umiejętności te muszą być potwierdzone zdanym egzaminem.

Komentarze

Widok Uszereguj
Tylko zarejestrowani mogą dodawać komentarze. Zarejestruj się/Zaloguj

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

160 gości oraz 0 użytkowników online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 

Patronat

Wydarzenie: V edycja akcji „Od laika do przyrodnika” 24 lutego -16 czerwca 2017 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Konferencja: IV Lubelska Konferencja Młodych Naukowców, 26-27 Maja 2017, Lublin

Konferencja: VI Międzynarodowa Konferencja Biofizyków, 19-21 Maja 2017, Kraków

Konkurs na projekt badawczy Naukowej Fundacji Polpharmy, 1 marca- 31 maja 2017, Warszawa

Konferencja: VI Międzyuczelniane Sympozjum Biotechnologiczne SYMBIOZA, 26-28 Maja 2017, Warszawa

Konferencja: Chemia dla Urody i Zdrowia
8-10 czerwca 2017, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Wydarzenie: Metagenomy różnych środowisk, 29-30 czerwca 2017, Lublin

Wydarzenie: EUROBIOTECH 6th Central European Congress of Life Science
11 - 14 Września 2017, Kraków

Facebook

Gadżety

Sklep e-biotechnologia.pl
Tematyczne kubki, koszulki, bluzy etc.


Zapraszamy do sklepu

Na skróty

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Narodowe Centrum Nauki Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Ośrodek Przetwarzania Informacji PAP - Nauka w Polsce Forum Akademickie Fundacja na rzecz Nauki Polskiej Wirtualna Biblioteka Nauki Scopus NCBI PubMed Nature Science Cell

 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. VitaInSilica Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u