biotechnologia


 
 

Listeria monocytogenes

listeriaArtykuł jest przedrukiem z biuletynu "Wiedza i Jakość" (nr 2(7)/2007)
Autor: Urszula Słowik
IJHARS



Ostatnie odkrycia naukowców dowodzą, że Listeria monocytogenes może prześlizgnąć się przez ludzkie bariery higieniczne. Bakteria ta jest patogenem budzącym zaniepokojenie mikrobiologów żywności

Od dawna znana była jako organizm wywołujący dosyć rzadkie zakażenia szpitalne, zwane listeriozami (przeważnie u osób o silnie obniżonej odporności). Niedawno jednak okazało się, że jednym z głównych źródeł tego mikroorganizmu jest żywność.

Listerioza zagrożeniem dla kobiet w ciąży
Według większości śródeł ok. 30% pacjentów umiera w skutek infekcji, mimo właściwej diagnozy i racjonalnej chemioterapii. Więcej pacjentów umiera z powodu spożycia żywności zakażonej Listeria monocytogenes niż z powodu salmonellozy. Na szczęście zakażenia Listeria monocytogenes są rzadkie u zdrowych ludzi. Atakuje ona przede wszystkim grupy osób o osłabionej odporności immunologicznej: kobiety w ciąży, ludzi chorych i w starszym wieku. Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, bo chociaż może nie powodować wyraźnych objawów u matki, poważnie uszkadza, a nawet zabija płód.

Gdzie kryje się listeria?
Listeria jest wyjątkowo odporna na zakwaszenie środowiska i wysokie stężenia jonów sodowych (dochodzące nawet do 40%) – główne czynniki konserwujące w wielu produktach spożywczych. Przechowywanie żywności w warunkach chłodniczych nie zapobiega rozwojowi bakterii, ponieważ potrafi ona rozmnażać się w temperaturze panującej w lodówce.Ma zdolność przeżycia w zamrożonej żywności. Głównym źródłem Listeria monocytogenes jest mleko i jego przetwory, warzywa, mięso oraz wyroby mięsne i jaja. Szczególnym ryzykiem obciążone jest jedzenie produktów, takich jak białe sery, pasztety czy gotowane posiłki zawierające mięso długo przechowywane w lodówkach i niepoddawane działaniu wysokiej temperatury przed spożyciem. Na szczęście bakteria jest wrażliwa na działanie podwyższonej temperatury – w 60ºC ginie po ok. 10 minutach, a w wyższych temperaturach – po paru sekundach. Listerioza jest jeszcze mało znana w Polsce, ale na świecie od dawna notowane są coraz częstsze jej przypadki. Dla porównania w USA odnotowuje się około 2000 przypadków zachorowań rocznie, w tym około 400–500 zgonów.

Komentarze

Widok Uszereguj
Tylko zarejestrowani mogą dodawać komentarze. Zarejestruj się/Zaloguj

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

233 gości oraz 0 użytkowników online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 
 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. VitaInSilica Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u