Mikotoksyny są metabolitami wtórnymi grzybów strzępkowych o działaniu silne toksycznym, właściwościach mutagennych i teratogennych. Produkty rolne mogą ulec zanieczyszczeniu mikotoksynami w każdym momencie, począwszy od rozwoju rośliny na polu, poprzez zbiór, ale też w trakcie obróbki, przechowywania oraz transportu gotowego produktu. Na skażenie mikotoksynami narażone są przede wszystkim zboża i produkty zbożowe, co jest niezwykle niebezpieczne, ponieważ są one składnikiem codziennej diety. Skażenie surowców i produktów przemysłu spożywczego przez mikotoksyny stanowi poważny problem nie tylko zdrowotny, ale też ekonomiczny, dlatego prowadzone obecnie badania nad tymi związkami zmierzają w kierunku opracowania skutecznych metod ich detoksykacji.
Wobec ograniczeń metod fizycznych i chemicznych rozważane jest stosowanie bezpieczniejszych metod usuwania mikotoksyn. Zakwalifikowano do nich metody biologiczne, które skupiają sie głównie na poszukiwaniu drobnoustrojów, które skutecznie metabolizowałyby toksyny grzybowe, a zarazem nie produkowałyby żadnych szkodliwych metabolitów ubocznych, będących zagrożeniem dla człowieka i zwierząt. W tabeli 1 wymieniono mikroorganizmy, które według doniesień literaturowych charakteryzują sie zdolnością do usuwania różnych mikotoksyn ze środowiska.
Przedstawione w tabeli przykłady aktywności drobnoustrojów w kierunku usuwania mikotoksyn mają jedynie znaczenie naukowe, pozwalające na lepsze poznanie szczepów, ich właściwości oraz mechanizmów zachodzących procesów. Ich ograniczona rola aplikacyjna spowodowała, że badania naukowe zwróciły się w stronę takich organizmów, które można zastosować w procesach biotechnologicznych podczas produkcji, np. żywności fermentowanej, gdzie surowiec może być skażony mikotoksynami. Wśród takich drobnoustrojów szczególne znaczenie mają bakterie fermentacji mlekowej i drożdże Saccharomyces cerevisiae. Są to mikroorganizmy, które obok korzystnych cech prozdrowotnych wykazują zdolność do usuwania toksyn. Ustalono, ze mechanizmem odpowiedzialnym za usuwanie toksyn grzybowych zarówno przez bakterie fermentacji mlekowej, jak też przez drożdże jest adsorpcja do powierzchni komórek.
W badaniach naukowych wykazano, ze szczepy Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum nie tylko zmniejszają ilość aflatoksyny B1 w pożywce, ale też obniżają mutagenność środowiska. Potwierdzono także zdolność do obniżania zawartości ochratoksyny A w mleku przez bakterie fermentacji mlekowej należące do gatunków Lactococcus salivarius, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Bifidobacterium bifidum.
Ze względu na częste skażenie mikotoksynami surowców używanych w piekarstwie, browarnictwie, winiarstwie, gorzelnictwie (mąki, słodu, moszczy gronowych), rozważana jest możliwość prowadzenia fermentacji przy użyciu szczepów drożdży Saccharomyces cerevisiae, które obok właściwych cech technologicznych, posiadają zdolność do obniżania zawartości toksyn grzybowych. Doniesienia literaturowe donoszą, że drożdże te efektywnie usuwają ochratoksynę A z surowców pochodzenia roślinnego podczas fermentacji, jak i w warunkach modelowych z pożywek mikrobiologicznych.
W obecnym czasie przywiązuje się coraz większą uwagę do produkcji bezpiecznej żywności. Opinie i raporty światowych ekspertów wskazują, że problem zanieczyszczenia produktów spożywczych mikotoksynami jest niezwykle ważny z przyczyn zdrowotnych i ekonomicznych. Niestety, stosowanie dobrej praktyki rolniczej i dobrej praktyki produkcyjnej nie daje możliwości całkowitej eliminacji tych związków z żywności, dlatego też niezbędne jest wprowadzenie systemów ich monitorowania. Wymaga to zastosowania odpowiednich metod analitycznych, które dałyby pewność zarówno organom kontroli urzędowej, jak i producentom oraz dostawcom żywności o jej bezpieczeństwie. Wykorzystanie mikroorganizmów lub składników ich komórek do dekontaminacji żywności budzi duże nadzieje, ponieważ mogą przyczynić się one do produkcji wysokiej jakości żywności wolnej od mikotoksyn.
153 anonymous users oraz 0 registered users online.
Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.
Konferencja: “KrakWet” – postępy w naukach weterynaryjnych i biotechnologii zwierząt, 27 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: „Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów”, 28 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: Neuronus IBRO Neuroscience Forum 2020, 24-26 kwietnia 2020 roku, Kraków
Konferencja: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa IMPLANTY 2020, 18-19 czerwca 2020 roku, Gdańsk
Młodszy Specjalista ds. patentów, miejsce pracy: Warszawa