Publikacje w dziale:
Niedoceniany kwas kojowy - został odkryty w Japonii w 1907 roku, jako produkt uboczny metabolizmu Aspergillus oryzae, Rtęć - żywe srebro czy toksyczny metal? - rtęć to jedyny metal występującym w warunkach normalnych w stanie ciekłym, znajduje się termometrach, rybach, plombach. Kiedy zaczyna nam szkodzić? Bezpłatne szkolenia dla pracowników z wykształceniem technicznym - kompetencje społeczne kluczem trwałego sukcesu zawodowego dla ekspertów wiedzy technicznej – trwa rekrutacja na bezpłatne szkolenia (artykuł sponsorowany), Tkanka kostna - postać tkanki łącznej o wysokiej aktywności metabolicznej i dużej wytrzymałości mechanicznej, Grzyby bioluminescencyjne - bioluminescencja jest zdolnością żywych organizmów do emitowania światła na drodze zachodzących w nich procesów biochemicznych, Migdały - owoce wykorzystywane w przemyśle spożywczym, Wanilia czy wanilina? - cukier waniliowy zawiera minimum 27% wanilii, a wanilina to organiczny związek chemiczny.., Słodziki - zwiększają apetyt, dodawane są również do pasz, Wina dajcie… - za najstarsze napoje alkoholowe uznaje się miód pszczeli i wino, Podział biotechnologii - Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przy udziale Unii Europejskiej opracowały kolory biotechnologii przypisując je do konkretnych dziedzin życia Świat RNA - hipoteza "Świata RNA" jest jedną z wielu istniejących choć niewątpliwie należy do tych które dzisiaj mają największe znaczenie. Badania i rozwój 2007-2013 Branża farmaceutyczna w internecie Rodzaje bioreaktorów i ich wykorzystanie w biotechnologii |
Pozostałe artykuły Dział, w którym znajdują się publikacje popularnonaukowe oraz tematy niepasujące do pozostałych kategorii Biotechnologia zajmuje się wykorzystywaniem procesów biologicznych do celów praktycznych. Technologie biotechnologiczne używają systemów biologicznych, organizmów żywych lub ich składników w celu wytwarzania lub modyfikowania produktów lub procesów w określonym zastosowaniu. Już od wieków wiedza z zakresu genetyki pozwalała człowiekowi selekcjonować rośliny i zwierzęta hodowlane pod kątem pożądanych cech. Początkowo udomawiano jedynie najbardziej przydatne osobniki, a dzięki krzyżowaniu i wykorzystywaniu zjawiska heterozji uzyskiwano najbardziej wartościowe okazy. Najnowsze techniki inżynierii genetycznej pozwalają na dokonywanie bezpośrednich manipulacji genomu, co umożliwia ominięcie długotrwałych procesów selekcyjnych. Rośnie także zapotrzebowanie na produkty białkowe, których naturalne źródła stają się niewystarczające. Przykładem może być insulina, niezbędna dla chorych cierpiących na cukrzycę. Do niedawna była ona pozyskiwana z trzustek bydlęcych, jednak dzięki rozwojowi inżynierii genetycznej można ją produkować z użyciem specjalnych szczepów bakterii. Dzięki biotechnologii mikroorganizmy wykorzystuje się także do oczyszczania środowiska naturalnego, w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i wielu innych dziedzinach. Poszczególne gałęzie biotechnologii oznacza się odpowiednimi kolorami. Przykładowo biotechnologia medyczna nazywana jest czerwoną, przemysłowa białą, rolnicza zieloną, a zagadnienia związane z regulacjami prawnymi nazywa się biotechnologią fioletową. Tych działów jest jednak bardzo wiele i dlatego trudno jest dokonać systematycznego przeglądu zagadnień związanych z biotechnologią. |
209 anonymous users oraz 0 registered users online.
Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.
Konferencja: “KrakWet” – postępy w naukach weterynaryjnych i biotechnologii zwierząt, 27 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: „Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów”, 28 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: Neuronus IBRO Neuroscience Forum 2020, 24-26 kwietnia 2020 roku, Kraków
Konferencja: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa IMPLANTY 2020, 18-19 czerwca 2020 roku, Gdańsk
Młodszy Specjalista ds. patentów, miejsce pracy: Warszawa