Strona www koła:
http://wnoz.up.wroc.pl/sknbio/

Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyodrębnione z powstałej w styczniu 1994 roku, w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Sekcji Biotechnologów i Mikrobiologów Żywności Studenckiego Koła Naukowego Technologów Żywności. W kole działają studenci Wydziału Nauk o Żywności, a opiekunem jest dr inż. Anita Rywińska.
Prowadzimy szereg zespołowych i indywidualnych projektów badawczych m.in. z dziedziny mikrobiologii i biologii molekularnej, które związane są z poznawaniem cech i uzdolnień wybranych drobnoustrojów oraz ich wykorzystaniem w przemyśle. Wyniki badań prezentujemy na sejmikach i konferencjach naukowych odbywających się w ośrodkach akademickich na terenie całego kraju. Przygotowane przez naszych działaczy referaty i plakaty były niejednokrotnie nagradzane i wyróżniane. Dla członków koła organizowane są obozy naukowe oraz wizyty w przedsiębiorstwach, gdzie wykorzystywane są procesy biotechnologiczne. Staramy się również propagować wiedzę o biotechnologii w szerszych kręgach. Prowadzimy stronę internetową i redagujemy gazetkę edukacyjną w gablocie na terenie uczelni. Ważnym elementem naszej aktywności są spotkania, na których możemy wymienić się doświadczeniami czy wysłuchać referatów przygotowanych przez członków koła.
Poprzez zaangażowanie w działalność SKN pogłębiamy nasze zainteresowania i poszerzamy swoja wiedzę w odkrywczy i praktyczny sposób, a rozwijanie naszych naukowych pasji daje nam wiele satysfakcji.