biotechnologia


 
 

Nutrigenomika

lecytyna
Autor: Sylwia Michalczyk (studia: Technologia Żywności i Żywienia Człowieka)

W ostatnim dziesięcioleciu wiele uwagi poświęcono zagadnieniom zdrowego odżywiania i jego wpływowi na utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Powstają normy żywieniowe określające zapotrzebowanie na dane składniki odżywcze, które pod wpływem nowych badań i odkryć nieustannie są modyfikowane i udoskonalane. Od pewnego czasu prowadzone są liczne badania nad wpływem składników pożywienia na występowanie chorób i ich interakcji z czynnikami genetycznymi. Dziedziną nauki badającą te związki jest nutrigenomika.


Czym jest nutrigenomika?


Nutrigenomika jest nauką zajmującą się:

- wpływem bioaktywnych składników diety na ekspresję genów;

- uwarunkowanymi genetycznie różnicami, w reakcjach organizmu na składniki pokarmowe obecne w codziennej diecie.

Przedmiotem zainteresowania nutrigenomiki jest badanie zależności między żywieniem, a reakcją organizmu na poziomie molekularnym. Mówiąc dokładniej, nutrigenomika zajmuje się badaniem oddziaływania składników diety na poziom ekspresji genów. W badaniach nutrigenomicznych uwzględnia się różnice genetyczne u poszczególnych osobników , ras, które mogą decydować o sposobie reakcji na składniki pokarmowe.


Nutrigenomika a geny


Celem nutrigenomiki jest identyfikacja polimorfizmu pojedynczych nukleotydów (SNP) oraz alleli odpowiedzialnych za zróżnicowanie odpowiedzi lub reakcje organizmów na bioaktywne składniki diety. Zrozumienie tych zależności oraz indywidualnych uwarunkowań genetycznych pozwoli w przyszłości projektować dietę i żywność funkcjonalną przeznaczoną dla określonych populacji a nawet poszczególnych jednostek.

Najnowsze badania pokazują, że organizm każdego człowieka (na podstawie jego indywidualnych skłonności genetycznych) może reagować na określone produkty spożywcze w sposób zupełnie indywidualny. Przykładem mogą być badania przeprowadzone na Kostaryce , których celem było sprawdzenie wpływu kawy oraz substancji w niej zawartych, na wzrost ryzyka chorób serca u ludzi. W wyniku przeprowadzonych analiz okazało się, że nie tyle samo spożycie kawy ma decydujący wpływ na ryzyko zachorowania, co posiadanie określonego wariantu genu, decydującego o powolnym metabolizmie kofeiny.

Najnowsze badania jednoznacznie wskazują, że w żywieniu przyszłych pokoleń znaczenia nabierze tzw. dieta spersonalizowana, ściśle dostosowana do uwarunkowań genetycznych jednostki.


Komentarze

Widok Uszereguj
Tylko zarejestrowani mogą dodawać komentarze. Zarejestruj się/Zaloguj

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

126 gości oraz 0 użytkowników online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 

Facebook

Gadżety

Sklep e-biotechnologia.pl
Tematyczne kubki, koszulki, bluzy etc.


Zapraszamy do sklepu

Na skróty

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Narodowe Centrum Nauki Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Ośrodek Przetwarzania Informacji PAP - Nauka w Polsce Forum Akademickie Fundacja na rzecz Nauki Polskiej Wirtualna Biblioteka Nauki Scopus NCBI PubMed Nature Science Cell

 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. VitaInSilica Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u