biotechnologia


 
 
UWAGA. Artykuł jest poniżej.

Drodzy Czytelnicy e-biotechnologia.pl. Mamy do Was ogromną prośbę!



Portal ten tworzony jest przez lubelskich naukowców i od ponad 10 lat staramy się, aby w Wasze ręce trafiały treści, które pomagają Wam w zdobywaniu wiedzy.
Dzisiaj My prosimy Was o pomoc i przysługę!
Ci sami naukowcy, którzy tworzą e-biotechnologia.pl tworzą również projekt NEXBIO.
NEXBIO rozwija technologie analizy DNA, które mają szansę obniżyć użycie pestycydów w rolnictwie. Ponadto budujemy mobilne laboratorium genetyczne, które umożliwi wykrywanie chorób roślin już na polu. Więcej o nas tutaj: Onet Rano, INN:Poland, Chivas Venture NEXBIO.

NEXBIO reprezentuje Polskę w niezwykle prestiżowym konkursie THE VENTURE rywalizując w gronie 30 innowacyjnych pomysłów z całego świata. Mamy szansę wygrać, ale nie odbędzie się to bez Waszej pomocy. Prosimy Was o głosy w konkursie. To dla nas wielka szansa! Dla nas to fundusze na rozwój projektu jakim jest mobilne laboratorium genetyczne. Jeśli nas wesprzecie, bardzo prawdopodobne jest, że za kilka lat, również będziecie z niego korzystać.

Jak można na nas zagłosować (to zajmie tylko kilka sekund!):


1. Należy wejść na stronę organizatora konkursu: Konkurs The Venture
2. Kliknąć w przycisk Zaloguj się przez Facebook aby oddać głos
3. I następnie koniecznie kliknąć w przycisk Potwierdź swój głos

Bardzo Wam dziękujemy!
ZESPÓŁ E-BIOTECHNOLOGIA.PL
 

Żywność GMO

Publikacje w dziale:

GMO - analiza ryzyka - ocena ryzyka dotyczącego GMO związana jest z określeniem możliwości wystąpienia zagrożeń dla zdrowia konsumenta, ocenie charakteru oraz stopnia tych zagrożeń.

Żywność GMO

żywność

Dział powstaje we współpracy z Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Artykuły pochodzą z Biuletynu "Wiedza i Jakość".
Artykuły i komunikaty przedrukowane za zgodą Głównego Inspektora IJHARS.
Strona www IJHARS: www.ijhar-s.gov.pl


Żywność GMO, czyli żywność genetycznie zmodyfikowana lub transgeniczna.

Mianem tym określa się artykuły spożywcze zawierające produkty GMO oraz żywność wyprodukowaną z roślin lub zwierząt, które zostały wcześniej ulepszone technikami inżynierii genetycznej.

W przypadku roślin modyfikacje genetyczne mają za celu głównie uodpornienie ich na choroby, szkodniki, niekorzystne warunki środowiskowe i chemiczne środki ochrony roślin, a także zachowanie dłuższego okresu przydatności do spożycia. W przypadku zwierząt dotyczą one poprawy cech użytkowych, takich jak mięsność i mleczność, uodpornienie na choroby oraz szybszy wzrost wpływający na efektywność produkcji.

Ze względu na stopień ingerencji genetycznej wyróżnić można artykuły spożywcze:
w całości wytworzone za pomocą technik modyfikacji genetycznej, np. ziemniaki,
zawierające w sobie przetworzone organizmy genetycznie zmodyfikowane, np. koncentraty pomidorowe,
pochodne organizmom transgenicznym, np. cukier otrzymywany z transgenicznych buraków, produkowane z zastosowaniem GMO, np. wykorzystanie genetycznie zmodyfikowanych drożdży przy wytwarzaniu piwa i chleba.

Największym dostarczycielem genetycznie zmodyfikowanych produktów są Stany Zjednoczone i Kanada.

Najbardziej surowe wymogi odnośnie żywności GMO obowiązują w Unii Europejskiej. Stawiają one bardzo wysokie wymagania dla jej producentów, m.in. konieczność właściwego znakowania oraz zapewnienia konsumentom możliwości świadomego wyboru między żywnością GMO, a „naturalnym” odpowiednikiem. W Polsce nadzór nad tymi przepisami prawnymi sprawują Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych (IJHARS).

Zgodnie z traktatową zasadą swobodnego przepływu towarów, Polska nie może zabronić na swoim terytorium obrotu żywnością GMO, która zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej została umieszczona na rynku Wspólnoty.

Komentarze

Widok Uszereguj
Tylko zarejestrowani mogą dodawać komentarze. Zarejestruj się/Zaloguj

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

167 gości oraz 0 użytkowników online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 

Patronat

Wydarzenie: V edycja akcji „Od laika do przyrodnika” 24 lutego -16 czerwca 2017 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Konferencja: IV Lubelska Konferencja Młodych Naukowców, 26-27 Maja 2017, Lublin

Konferencja: VI Międzynarodowa Konferencja Biofizyków, 19-21 Maja 2017, Kraków

Konkurs na projekt badawczy Naukowej Fundacji Polpharmy, 1 marca- 31 maja 2017, Warszawa

Konferencja: VI Międzyuczelniane Sympozjum Biotechnologiczne SYMBIOZA, 26-28 Maja 2017, Warszawa

Konferencja: Chemia dla Urody i Zdrowia
8-10 czerwca 2017, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Wydarzenie: Metagenomy różnych środowisk, 29-30 czerwca 2017, Lublin

Wydarzenie: EUROBIOTECH 6th Central European Congress of Life Science
11 - 14 Września 2017, Kraków

Facebook

Gadżety

Sklep e-biotechnologia.pl
Tematyczne kubki, koszulki, bluzy etc.


Zapraszamy do sklepu

Na skróty

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Narodowe Centrum Nauki Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Ośrodek Przetwarzania Informacji PAP - Nauka w Polsce Forum Akademickie Fundacja na rzecz Nauki Polskiej Wirtualna Biblioteka Nauki Scopus NCBI PubMed Nature Science Cell

 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. VitaInSilica Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u