biotechnologia


 
 

News

cholesterol

Wyniki badań przeprowadzonych w Oregon State University (OSU), USA wykazały, że spożycie odpowiedniej ilości ksantohumolu, naturalnego flawonoidu obecnego w chmielu, znacząco poprawia kilka z kluczowych czynników ryzyka w rozwoju zespołu metabolicznego. Wskazuje to na możliwość wykorzystania ksantohumolu w kwestiach związanych z leczeniem otyłości, normalizacją poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.

Badania prowadzone na myszach wykazały spadek frakcji LDL aż o 80%, insuliny o 42% oraz IL-6 o 78% u zwierząt laboratoryjnych otrzymujących ksantohumol. Pomimo tej samej ilości spożywanego pokarmu, przyrost masy myszy przyjmujących ksantohumol był mniejszy o 22%, wskazując, że mechanizm jego działania opiera się na większym zużyciu tlenu oraz zwiększeniu tempa metabolizmu.

Niezbędne jest przeprowadzenie dalszych badań potwierdzających bezpieczeństwo oraz skuteczność stosowania ksantohumolu u ludzi, co pozwoli znacznie obniżyć koszty leczenia chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu 2, będących główną przyczyną zgonów w krajach wysoko rozwiniętych.

Źródło: Xanthohumol in lab tests lowers cholesterol, blood sugar and weight gain
Dodał Anna_Żebracka on poniedziałek, 09 maj 2016 (2702 _READS)
Skomentujesz?    [Strona do druku]
123
 

Komentarze

Widok Uszereguj
Tylko zarejestrowani mogą dodawać komentarze. Zarejestruj się/Zaloguj

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

304 gości oraz 0 użytkowników online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 
 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. VitaInSilica Portal popularnonaukowy matura.biomist.pl

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u