biotechnologia


 
 

News

Front Page | Archive ]

Ponad 750 milionów ludzi nie dostarcza wraz z pożywieniem wystarczającej liczby składników odżywczych. Deficyt obejmuje przede wszystkim białko. Problem dotyczy w głównej mierze obszarów, w których spożywa się duże ilości ryżu, który nie jest produktem wysokobiałkowym. Profesor Utomo wraz z zespołem wyhodował wysokobiałkową odmianę ryżu - "Frontière". Średnia zawartość białka w tej odmianie wynosi 10,6% co przewyższa zawartość białka o 53% występującą u innych odmian.

Wysokobiałkowa odmiana ryżu odpowiada aktualnym potrzebom rynku nowych produktów o wysokich wartościach odżywczych. Nowa odmiana ryżu, podobnie jak inne, może być przetwarzana w artykuły spożywcze, takie jak mąka ryżowa, mleko ryżowe, żywność dla niemowląt. Ze względu na bezglutenowe właściwości ryżu, produkty mogą być skierowane do szerszej grupy odbiorców.

Badacze obecnie podejmują kolejne kroki, takie jakie prowadzenie działań marketingowych, celem informowania istnieniu o nowej odmiany, a także równolegle prowadzą badania nad kolejnymi generacjami wysokobiałkowych linii.

Autor: Weronika Górecka
Źródło: High-protein rice brings value, nutrition
_POSTEDBY Adam Kuzdraliński on Wednesday, February 06, 2019 (2445 _READS)
    [Printer-friendly page]
123
 

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

90 anonymous users oraz 0 registered users online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 

Dla pasjonatów

Koszulki, bluzy, kubki, plecaki i in.


Oferty pracy

Facebook

Na skróty

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Narodowe Centrum Nauki Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Ośrodek Przetwarzania Informacji PAP - Nauka w Polsce Forum Akademickie Fundacja na rzecz Nauki Polskiej Wirtualna Biblioteka Nauki Scopus NCBI PubMed Nature Science Cell

 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u