Ponad 750 milionów ludzi nie dostarcza wraz z pożywieniem wystarczającej liczby składników odżywczych. Deficyt obejmuje przede wszystkim białko. Problem dotyczy w głównej mierze obszarów, w których spożywa się duże ilości ryżu, który nie jest produktem wysokobiałkowym. Profesor Utomo wraz z zespołem wyhodował wysokobiałkową odmianę ryżu - "Frontière". Średnia zawartość białka w tej odmianie wynosi 10,6% co przewyższa zawartość białka o 53% występującą u innych odmian.
Wysokobiałkowa odmiana ryżu odpowiada aktualnym potrzebom rynku nowych produktów o wysokich wartościach odżywczych. Nowa odmiana ryżu, podobnie jak inne, może być przetwarzana w artykuły spożywcze, takie jak mąka ryżowa, mleko ryżowe, żywność dla niemowląt. Ze względu na bezglutenowe właściwości ryżu, produkty mogą być skierowane do szerszej grupy odbiorców.
Badacze obecnie podejmują kolejne kroki, takie jakie prowadzenie działań marketingowych, celem informowania istnieniu o nowej odmiany, a także równolegle prowadzą badania nad kolejnymi generacjami wysokobiałkowych linii.
Autor: Weronika Górecka186 anonymous users oraz 0 registered users online.
Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.
Konferencja: “KrakWet” – postępy w naukach weterynaryjnych i biotechnologii zwierząt, 27 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: „Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów”, 28 lutego 2020 roku, Kraków
Konferencja: Neuronus IBRO Neuroscience Forum 2020, 24-26 kwietnia 2020 roku, Kraków
Konferencja: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa IMPLANTY 2020, 18-19 czerwca 2020 roku, Gdańsk
Młodszy Specjalista ds. patentów, miejsce pracy: Warszawa