biotechnologia


 
 

News

Front Page | Archive ]

Według badań przeprowadzonych na University of Rochester Medical Center oligosacharydy obecne w mleku kobiecym, uznawane dotychczas za składnik stały, mogą ulegać zmianie pod wpływem przyjmowanych przez kobiety probiotyków. Oligosacharydy podlegają interakcji z naturalną biotą organizmu, w wyniku czego działają jak prebiotyki, mogące modyfikować jej skład. Dzięki temu odkryciu, naukowcy stwierdzili, że niemowlęta karmione piersią są mniej narażone na infekcje bakteryjne i wirusowe, a także alergie pokarmowe. Grupę badawczą stanowiło 81 kobiet suplementujących probiotyki. Badacze porównywali 20 różnych oligosacharydów pomiędzy grupą badawczą, a grupą kontrolną, w której kobiety nie przyjmowały probiotyków.

Bazując na tych wnioskach, kolejne badania mogą skoncentrować się na wpływie konkretnych szczepów bakterii probiotycznych na oligosacharydy. Poznanie efektu działania znalazłoby zastosowanie kliniczne w postaci optymalizacji składu oligosacharydów. Manipulowanie składem mleka kobiecego, może stanowić punkt wyjścia w terapii przeciwalergicznej.

Autor: Weronika Górecka
Źródło: Breastmilk sugars differ in pregnant women on probiotics
_POSTEDBY Adam Kuzdraliński on Thursday, February 07, 2019 (2913 _READS)
    [Printer-friendly page]
123
 

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

76 anonymous users oraz 0 registered users online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 
 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u