biotechnologia


 
 

News

Ptasia grypa (czynnik sprawczy: szczep H1N5) jest zoonozą, stanowiącą bezpośrednie zagrożenie dla człowieka. Brytyjscy naukowcy planują edytować genom drobiu przy wykorzystaniu narzędzia inżynierii genetycznej jakim jest CRISPR-Cas, w celu uzyskania ptactwa odpornego na ptasią grypę. Dotychczas badania zakończyły się powodzeniem w warunkach in vitro. Badacze mają nadzieję na wyklucie się piskląt jeszcze w tym roku.
Czy taka modyfikacja genetyczna odniesie sukces na rynku zależy w głównej mierze nie tylko od powodzenia naukowców, ale też od opinii publicznej i tego jak konsumenci zareagują na uzyskane w ten sposób kurczęta.
Biorąc pod uwagę hiszpańską pandemię grypy z 1918 roku, hipotetyczne obawy przed wprowadzeniem genetycznie zmodyfikowanego inwentarza mogą stanowić większe zagrożenie niż obecność zwierząt zmodyfikowanych genetycznie. Jak mówi epidemolog A. Monto z University of Michigan „naukowcy stale martwią się o wirus ptasiej grypy”.


Autor: Weronika Górecka
Źródło: One way to fight off bird flu: extra-CRISPRed chicken
Dodał Adam Kuzdraliński środa, 06 marzec 2019 
 

Naukowcy z Uniwersytecie Wexner w Ohio State University wykazali związek pomiędzy białkiem klusteryną, a występowaniem zespołu kardiometabolicznego. Zespół kardiometaboliczny charakteryzuje się podwyższonym poziomem tkanki tłuszczowej w ciele, wysokim stężeniem cukru we krwi, wysokim ciśnieniem tętniczym krwi, a także podwyższonym stężeniem cholesterolu.
Klusteryna jest białkiem macierzy zewnątrzkomórkowej tkanki tłuszczowej. U otyłych osób, komórki tłuszczowe wytwarzają za dużo klusteryny. Białko to jest związane z powstawaniem oporności na insulinę, a tym samym może doprowadzić do powstania cukrzycy typu 2, która zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy poddali badaniu zarówno ludzi jak i myszy laboratoryjne. Oceniono ekspresję genów kodujących klusterynę i wykazano korelację pomiędzy klusteryną obecną w tkance tłuszczowej a ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Przeprowadzone badania mogą stanowić przełom i posłużyć do opracowania nowych metod leczenia zespołu kardiometabolicznego i chorób powstających w jego wyniku. Dodatkowo istnieją badania, które wiążą klusterynę z rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Autor: Weronika Górecka
Źródło: Researchers Link Cardiometabolic Disease and a Protein Called Clusterin
Dodał Adam Kuzdraliński wtorek, 19 luty 2019 
 

Badacze opisujący swoje badania w Nature Genetics zbadali 56 000 par bliźniąt pod kątem wpływu czynników genetycznych i środowiskowych na występowanie wybranych chorób i schorzeń. Okazało się, że na przykład nadpobudliwość w największym stopniu spośród analizowanych zależy od czynników genetycznych, natomiast choroby układu oddechowego zależne są głównie od środowiska. Zbadano 560 chorób, z których ostatecznie uznano, że 40% uwarunkowanych jest głównie genetycznie, a 25% głównie środowiskowo.
Dodatkowo stwierdzono, że pomimo silnego genetycznego wpływu, bliźnięta (a więc osoby o jednakowym DNA) umierają w różnym wieku i mogą zapadać na różne choroby. W grupie bliźniąt średnio 31% chorób podlegało dziedziczeniu. Wyniki tego badania są zgodne z innymi badanami, oceniającymi wpływ genów i środowiska na rozwój chorób, jednak w tym przypadku badaniem została objęta grupa bliźniąt młodsza niż 24 lata.
Według biostatystyka z Uniwersytetu Nowojorskiego badanie objęło wystarczającą liczbę danych i jest istotne statystycznie.

Autor: Weronika Górecka
Źródło: Largest study of American twins traces influence of genes and environment on disease
Dodał Adam Kuzdraliński sobota, 16 luty 2019 
 

Czy algi – eukakariotyczne organizmy mają coś wspólnego z organizmami prokariotycznymi jakimi są bakterie? Okazuje się, że jest to możliwe. Około 1% genów alg ma obce pochodzenie. Opinie wśród naukowców dotyczące horyzontalnego transferu genów pomiędzy tymi organizmami są podzielone.
W 2015 roku biolog z Uniwersytetu w Dusseldorfie UD w Niemczech zsekwencjonował białka wielu gatunków i stwierdził, że transfery genów z organizmów prokariotycznych do eukariotycznych miały miejsce na wczesnym etapie ewolucji eukariontów. W wyniku tego transferu u organizmów eukariotycznych wykształciły się takie struktury jak mitochondria czy chloroplasty.
Natomiast badacze z Rutgers Univeristy w stanie New Jersey sekwencjonowali genom alg czerwonych z gatunku Cyanidiophyceae, czego rezultatem było zaobserwowanie, że 6% DNA w genomie alg jest pochodzenia prokariotycznego. Obecność prokariotycznego DNA u tych alg najprawdopodobniej pozwala im przystosować się do życia w ekstremalnych warunkach środowiskowych jak gorące źródła. Podejrzewa się, że geny te mogą wpływać również na detoksykację metali ciężkich. Wszystkie geny pochodzenia prokariotycznego występują u alg pomiędzy typowymi genami eukariotycznymi, co sprawia, że nie mogły zostać wprowadzone do genomu alg w sposób przypadkowy podczas prac laboratoryjnych.

Autor: Weronika Górecka
Źródło: Plants and animals sometimes take genes from bacteria, study of algae suggests
Dodał Adam Kuzdraliński piątek, 15 luty 2019 
 

Naukowcy z Instytutu Ushera na Uniwersytecie w Edynburgu chcieli wskazać geny, których ekspresja mogłaby wpływać na długość życia. W tym celu, badaniu poddano 500 000 osób oraz zebrano informacje na temat długości życia ich rodziców. Próba wskazania konkretnych genów odpowiedzialnych bezpośrednio za starzenie się organizmu zakończyła się niepowiedzeniem. Wszystkie geny wykazały za mały efekt działania. Regiony genomu zaangażowane w prawidłowe funkcjonowanie serca i mózgu wydają się mieć największy wpływ na długość życia.
Ponadto wykazano silny związek pomiędzy czynnikami środowiskowymi jak dieta, a długością życia. Przykładowo, geny HFE oraz APOE są genami zaangażowanymi w prawidłowy transport żelaza, pochodzącego z pożywienia. Zbyt duża podaż tego pierwiastka zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a tym samym może doprowadzić do skrócenia życia. Wpływ środowiskowy sprawia, że ocena długości życia na podstawie czynników genetycznych jest znacznie utrudniona.

Autor: Weronika Górecka
Źródło: Identifying Genetic Regions That Influence Lifespan
Dodał Adam Kuzdraliński poniedziałek, 11 luty 2019 
 

Podwzgórze to część mózgu zaangażowana w kontrolę ośrodka sytości i głodu, natomiast hipokamp związany jest z uczeniem się oraz zapamiętywaniem.
Naukowcy z Baylor College of Medicine, na podstawie badań przeprowadzonych na myszach, wykazali związek pomiędzy podwzgórzem i hipokampem. Stwierdzono, że receptory jądrowe NCOR1 i NCOR2 (NCOR1/2) są elementem łączącym oba te obszary. Badacze wykorzystali model myszy z mutacją w genie kodującym NCOR1/2 i stwierdzili defekty pamięci u tych zwierząt, które wynikały z zaburzenia sygnalizacji w neuronach podwzgórza z udziałem neurotransmitera GABA. Dzięki wykorzystaniu metod elektrofizjologicznych jak optogenetyka dowiedziono wpływ NCOR1/2, jednocześnie na ośrodek głodu jak i pamięć. Wyniki badań odniesiono do ludzi, by powiązać wadliwy gen z zaburzeniami neurologicznymi. Gen kodujący NCOR1, zlokalizowany jest u ludzi na 17 chromosomie, w pobliżu regionu, który kojarzony jest z takimi chorobami jak Zespół Potockiego-Łupskiego i Smith-Magenis. W związku z tym, że obecnie coraz więcej zaburzeń metabolicznych ( w tym cukrzyca) wiązanych jest również z demencją oraz chorobą Alzheimera, odkrycia naukowców mogą stanowić punkt wyjścia do dalszych badań nad chorobami neurodegeneracyjnymi i ich możliwymi przyczynami.

Autor: Weronika Górecka
Źródło: Linking the Brain's Memory and Hunger Control Center
Dodał Adam Kuzdraliński sobota, 09 luty 2019 
 


Wszystkim naszym Klientom i Kontrahentom serdecznie dziękujemy za miniony rok. Nowy Rok to nowe wyzwania, szansa na nowe osiągnięcia i sukcesy.
Ostatni rok, to dla nas niewątpliwe czas intensywnego rozwoju firmy. W branży specjalistycznego sprzętu laboratoryjnego, działamy już od 11 lat. Przez ten czas, udało nam się zapracować na rozpoznawalność naszej marki z czego jesteśmy niezmiernie dumni. Stale jednak staramy się umacniać naszą pozycję na rynku, poprzez poszerzanie naszej oferty oraz nawiązywanie nowych kontaktów.
Ogromnym powodem do satysfakcji, jest dla nas możliwość współpracy z firmami i instytucjami będącymi liderami w swoich branżach. W tym miejscu, chcielibyśmy podziękować z zaufanie którym nas Państwo obdarzacie.

Więcej przeczytasz tutaj.
Dodał Anna_Żebracka czwartek, 07 luty 2019 
 

Według badań przeprowadzonych na University of Rochester Medical Center oligosacharydy obecne w mleku kobiecym, uznawane dotychczas za składnik stały, mogą ulegać zmianie pod wpływem przyjmowanych przez kobiety probiotyków. Oligosacharydy podlegają interakcji z naturalną biotą organizmu, w wyniku czego działają jak prebiotyki, mogące modyfikować jej skład. Dzięki temu odkryciu, naukowcy stwierdzili, że niemowlęta karmione piersią są mniej narażone na infekcje bakteryjne i wirusowe, a także alergie pokarmowe. Grupę badawczą stanowiło 81 kobiet suplementujących probiotyki. Badacze porównywali 20 różnych oligosacharydów pomiędzy grupą badawczą, a grupą kontrolną, w której kobiety nie przyjmowały probiotyków.

Bazując na tych wnioskach, kolejne badania mogą skoncentrować się na wpływie konkretnych szczepów bakterii probiotycznych na oligosacharydy. Poznanie efektu działania znalazłoby zastosowanie kliniczne w postaci optymalizacji składu oligosacharydów. Manipulowanie składem mleka kobiecego, może stanowić punkt wyjścia w terapii przeciwalergicznej.

Autor: Weronika Górecka
Źródło: Breastmilk sugars differ in pregnant women on probiotics
Dodał Adam Kuzdraliński czwartek, 07 luty 2019 
 

Ponad 750 milionów ludzi nie dostarcza wraz z pożywieniem wystarczającej liczby składników odżywczych. Deficyt obejmuje przede wszystkim białko. Problem dotyczy w głównej mierze obszarów, w których spożywa się duże ilości ryżu, który nie jest produktem wysokobiałkowym. Profesor Utomo wraz z zespołem wyhodował wysokobiałkową odmianę ryżu - "Frontière". Średnia zawartość białka w tej odmianie wynosi 10,6% co przewyższa zawartość białka o 53% występującą u innych odmian.

Wysokobiałkowa odmiana ryżu odpowiada aktualnym potrzebom rynku nowych produktów o wysokich wartościach odżywczych. Nowa odmiana ryżu, podobnie jak inne, może być przetwarzana w artykuły spożywcze, takie jak mąka ryżowa, mleko ryżowe, żywność dla niemowląt. Ze względu na bezglutenowe właściwości ryżu, produkty mogą być skierowane do szerszej grupy odbiorców.

Badacze obecnie podejmują kolejne kroki, takie jakie prowadzenie działań marketingowych, celem informowania istnieniu o nowej odmiany, a także równolegle prowadzą badania nad kolejnymi generacjami wysokobiałkowych linii.

Autor: Weronika Górecka
Źródło: High-protein rice brings value, nutrition
Dodał Adam Kuzdraliński środa, 06 luty 2019 
 
Strona 1 / 74 (1 - 9 z 662 Ogółem) Następna strona Ostatnia strona

Podręcznik biotechnologii

Kto jest online

257 gości oraz 0 użytkowników online.

Jesteś niezarejestrowanym lub niezalogowanym użytkownikiem.


 
 
 
Partnerzy:

laboratoria.net Nauka w Polsce Academio Fundacja NanoNet BioCen - BioCentrum Edukacji Naukowej Notatek.pl cebioforum.com materialyinzynierskie.pl Wspieram.to - POLSKI KICKSTARTER - Polska platforma finansowania społecznoœciowego.Tu zrealizujš się Twoje pomysły. Portal popularnonaukowy

Portal: Redakcja . Współpraca . Kontakt . Polecamy



Wszystkie prawa zastrzeżone 2006-2016 e-biotechnologia.pl
stat4u